Czym jest mikronizacja
Jest jednym z procesów technologicznych, które znacząco wpływają na właściwości fizyczne i chemiczne komponentów wchodzących w skład mieszanek paszowych.
Metoda ta została opracowana i wprowadzona do praktyki przez angielską firmę Micronizing w latach 70. ubiegłego stulecia i bardzo szybko zyskała wielu zwolenników. Na początku głównie wśród firm należących do branży spożywczej, później także paszowej. Początkowo wykorzystywana była do produkcji komponentów dla koni sportowych ale z czasem znalazła uznanie wśród produktów dla innych zwierząt, głównie w paszach dla prosiąt.
Termiczna obróbka zbóż w tym procesie zwiększa strawność składników pokarmowych zawartych w materiałach paszowych, unieczynnia substancje antyżywieniowe oraz zapewnia wysokie bezpieczeństwo higieniczne mieszanek, osiągnięte w wyniku ich sterylizacji.
![DSC 3084 AB Agri 3400RT](/media/dymbnjrf/dsc_3084-ab-agri-3400rt.jpg?anchor=center&mode=crop&width=720&height=540&rnd=132569848769000000)